Kedves érdeklődők! Számlát kizárólag magánszemélyek számára tudok kiállítani!

Állásinterjú angol: 3 jelen idő használata

angol beszéd

Az angol nyelvű állásinterjún a legjobb tulajdonságaidat szeretnéd bemutatni az interjúztatónak, ennek pedig az is része, hogy megfelelően használod az igeidőket. Egy interjún nagyjából kiszámítható, hogy milyen kérdéseket fognak feltenni, ezért fontos, hogy az igeidőket helyesen használd.

Egészen biztosan fel kell készülnöd a következő nagy kérdéskörökre:

(1) a korábbi tapasztalataid,

(2) ki vagy, és mivel foglalkozol most,

(3) és mit tervezel a jövőre nézve .

Beszélned kell tehát a szakmai múltadról, a jelenedről és a jövődről is.

A mai bejegyzésben azt nézzük meg, hol lesz szükséged a jelen idő használatára.

1. Kezdjük az egyszerű jelennel

A Present Simple-t akkor használd az angol állásinterjún, amikor olyan dologról akarsz beszélni, ami éppen most aktuális, vagy rendszeresen végzed. Például, ha a mindennapi munkáddal kapcsolatos feladatokról beszélsz vagy olyan dolgokról, amelyek nem változnak túl gyakran, vagy olyan készségekről, amelyekkel rendelkezel.

I work in an international team. My colleagues are from all over the world so we communicate in English. = Nemzetközi csapatban dolgozom. A kollégáim a világ minden pontjáról származnak, ezért angolul kommunikálunk.

I use Google docs every day at work. = Minden nap használom a Google Docs alkalmazást a munkahelyemen.

I speak fluent Japanese and Korean. = Folyékonyan beszélek kínai és koreai nyelven.

Akkor is az egyszerű jelen időt használd, ha szokásokról vagy rutinokról beszélsz – olyan dolgokról, amelyek nem változnak.

I collect data from all of our branches and analyze the information on a weekly basis. Minden fiókunkból adatokat gyűjtök, és hetente elemzem az információkat.

I manage a team of front-end developers. = Egy front-end fejlesztőkből álló csapatot irányítok.

I am the number 1 salesman in my region. = Én vagyok az első számú értékesítő a régiómban.

I am the lead project manager on the redesign of a trading platform used by 4,000 investment managers at my company. = Vezető projektmenedzser vagyok egy olyan kereskedési platform újratervezésében, amelyet a cégemnél 4000 befektetési menedzser használ.

I’m responsible for office management. = Én felelek az irodavezetésért.

I create and maintain the quarterly sales reports. = Elkészítem és karbantartom a negyedéves értékesítési jelentéseket.

2. Ezek után lépjünk tovább a folyamatos jelenre.

A folyamatos jelen időt akkor használhatjuk az angol állásinterjún is, amikor egy adott pillanatban zajló cselekvésről beszélünk. Van azonban egy másik árnyalata is, és nekünk éppen erre van szükségünk állásinterjúra készüléskor: olyan cselekvésekről is beszélhetünk folyamatos jelennel, amelyek nem feltétlenül a beszéd pillanatában zajlanak, hanem mostanában.

Néhány példa:

Currently, we’re expanding our sales division to include South America. = Jelenleg éppen kiterjesztjük értékesítési részlegünket Dél-Amerikára.

I’m designing a new layout for our local branch. = Új arculatot tervezek a helyi kirendeltségünk számára.

I am working on a project for our Senior Partner. = Egy projekten dolgozom vezető partnerünk számára.

I’m writing a presentation for a conference next month. = Egy prezentációt írok egy jövő hónapban megrendezésre kerülő konferenciára.

3. A mai utolsó jelen időnk a Present Perfect

Ezt az igeidőt használhatod angol állásinterjún, amikor olyan állapotokról vagy tevékenységekről akarsz beszélni, amelyek a múltban kezdődtek és a jelenben is tartanak, folytatódnak.

Az állásinterjún a present perfect segítségével beszélhetsz arról, hogy mit kedvelsz vagy mit nem szeretsz. Ilyenkor érdemes az always és a never időhatározókat.

I have always enjoyed working with people. = Mindig szerettem emberekkel dolgozni.

I have never liked sitting behind a desk all day long, which is why I enjoy working as a construction manager. = Soha nem szerettem egész nap az íróasztal mögött ülni, ezért szeretek építésvezetőként dolgozni.”

Ezt az időt arra is használjuk, hogy nemrég befejezett cselekvésekről beszéljünk, vagy olyan cselekvésekről, amelyek erősen kapcsolódnak a jelen helyzethez.

I have just completed a large project in collaboration with a tech company in California. That’s why I feel ready to work with a US-based company again. = Most fejeztem be egy nagyszabású projektet egy kaliforniai technológiai céggel együttműködve. Ezért úgy érzem, készen állok arra, hogy ismét egy amerikai székhelyű céggel dolgozzak.

I have worked freelance for my whole career so far, so I really want to work as part of a team now. = Egész eddigi pályafutásom során szabadúszóként dolgoztam, ezért most már nagyon szeretnék egy csapat tagjaként dolgozni.

Ha nemrég szereztél diplomát, akkor is használhatod a Present Perfect igeidőt.

I have just graduated from university in Berlin. I’m confident that I know about all of the most recent developments in the field. = Most végeztem az egyetemet Berlinben. Biztos vagyok benne, hogy ismerem a területen a legfrissebb fejlesztéseket.

Legközelebb azzal folytatjuk, hogya használd a múlt időt az angol állásinterjún.

Ha szeretnéd meghallgatni a témáról szóló podcastot, kattints ide.

Ha hasznosnak találjátok a blogbejegyzést, meghívhattok egy virtuális kávéra a https://www.buymeacoffee.com/danyiandrea oldalon.

Éppen angol állásinterjúra készülsz? Nézz körül a kiadványok között, és fejleszd maga otthon!

Ha tetszett oszd meg:

Hasonló bejegyzések

KEDVES ÉRDEKLŐDŐK! 2022. SZEPTEMBER 1-TŐL KIZÁRÓLAG MAGÁNSZEMÉLYEK SZÁMÁRA TUDOK SZÁMLÁT KIÁLLÍTANI!