BUSINESS ENGLISH ALL STARS: 6 E-KÖNYV 1-BEN!

5 tipp a jobb üzleti angol kommunikációhoz 3.

laptop-3087585_1920

A shadowing technika

A „shadowing” rendkívül hatásos technika az üzleti angol fejlesztésére is. Annyi jelent, hogy „árnyékként követed”, figyeled és utánzod, mit mond a beszélő, és minden egyes szót megismételsz, lehetőség szerint vele együtt.

A módszernél rendkívül fontos a gyorsaság: azonnal ismételned kell, amit hallasz, sőt a legjobb, ha nem is hagyod, hogy a beszélő befejezze a mondatot, hanem vele egyszerre beszélsz.

És ez még fokozható!

A módszer hasonlít ahhoz, amikor zenét hallgatsz és együtt énekeled a számot az előadóval. Ha van dalszöveged, akkor a beszélővel szinkronban beszélhetsz vagy énekelhetsz. Ne aggódj amiatt, hogy nem értesz meg mindent, ami elhangzik, ez a feladat most csak arról szól, hogy utánozd az angol kiejtést.

Miért hasznos?

A módszer hozzájárul, hogy üzleti angol terén javuljon a kiejtésed, a beszéded ritmusa és az intonációd, nem is beszélve a hallott szövegértési képességeidről. Ha pedig sokat gyakorolsz, jelentős a módszer önbizalomnövelő hatása is!

Bármilyen üzleti angol szöveg megteszi e célra, de persze jobb, ha a saját szintednek megfelelő szövegeken gyakorolsz. Ha például nyelvvizsgára készülsz, a hangfájlok szöveges átiratát vedd elő, A2-B1-es szinten pedig a nyelvkönyved végében található szövegátiratokat használhatod e célra.

Hogyan gyakorolj?

Válassz ki egy rövid hallott szöveget, amely maximum 5 perces, és csak egy beszélő szerepel benne. Az sem baj, ha nem anyanyelvi beszélő, de fontos, hogy helyes nyelvtannal és tiszta kiejtéssel beszéljen, mint például a hírekben vagy egy rövid TED-előadáson. A TED-előadásokat ráadásul feliratozzák, így tökéletesen megfelelnek e célra is.

By the way, ki tudja, miért TED-talk a TED-talk? A megfejtéseket elküldhetitek a honlapról chatben vagy e-mailben!

Mielőtt belevágsz a feladatba, hallgasd meg a szöveget legalább egyszer, hogy hozzászokj a beszélő kiejtéséhez, a beszéde ritmusához és hanglejtéséhez. Nem baj, ha nem értesz minden szót, de ha túl gyorsan beszél vagy nehéz a téma, inkább válassz másikat.

Jöhet a gyakorlás! Eleinte talán nehéznek találod, de ne add fel, az elhangzó szavakat a lehető leggyorsabban és legpontosabban próbáld ismételni. Először gyakorolj 20-30 másodpercen át, és ha elakadsz, állítsd le a hanganyagot, majd kezdd újra. Ne hagyd abba! Ne feledd, most nem elsősorban a jelentés megértése a feladat, hanem a beszélő hangjának utánzása.

Rögzítsd a hangodat! Ha már belejöttél, vedd is fel magad! Fülhallgatóval visszahallgathatod, hogyan sikerült az utánzás, és összehasonlíthatod az eredeti hanganyaggal. Egy jó tanács: Légy türelmes és elnéző magaddal szemben!

Te is kipróbáltad már a shadowing módszert? Kíváncsi lennék, milyen élmény volt. Várom a visszajelzésedet!

Ha tetszett, oszd meg a bejegyzést, hogy más is értesüljön a módszerről!

Ha tetszett oszd meg:

Hasonló bejegyzések

angol állásinterjú
üzleti angol

5 állásinterjú típus

Az állásinterjúk különböző formái és típusai széles skálán mozognak, és mindegyiknek megvan a maga előnye és kihívása. Ahhoz, hogy sikeres

Elolvasom