BUSINESS ENGLISH ALL STARS: 6 E-KÖNYV 1-BEN!

5 tipp a jobb üzleti angol kommunikációhoz 2.

kyle-glenn-gcw_WWu_uBQ-unsplash

A szövegkörnyezet kiemelkedően fontos szerepet játszik az üzleti angol oktatásában és a nyelvtanulásban is

Nyelvtanuláskor fontos, hogy szövegkörnyezetbe helyezzük a kifejezést, mert meg kell értenünk, miről van szó, és mit jelent.

Képzeld csak el, mi lenne, ha minden szót szótárból kellene megtanulnod! Vajon képes lennél megszólalni angolul? Nem valószínű. Azért nem, mert emellett azt is meg kell értened, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a szavak, milyen összefüggésben használhatod őket, és milyen kombinációban kell egymás mellé rendezned.

A szövegkörnyezet jó barátod!

Soha ne tanuld önállóan a szavakat, hanem mindig szövegkörnyezetben. A szövegkörnyezet szinonimája lehetne a háttér szó. Egy írott vagy hallott szó környezetét, hátterét azért különösen fontos figyelembe venni, mert értelmezik a szó jelentését.

Egy angol szó ugyanis egyszerre több – gyakran teljesen eltérő – dolgot is jelenthet, így mindig a szövegkörnyezet dönti el, hogy éppen melyik jelentésére van szükségünk.

Ha tehát szövegkörnyezettel együtt tanulod meg a szavakat, sokkal gyorsabban megragadnak majd a fejedben, mert tudni fogod, mikor és milyen szituációkban helyes használnod.

Fontos még megemlíteni, milyen hasznos, ha mondatba vagy szituációba illesztve tanulod a szavakat, ami szintén segít a könnyebb felidézésben.

Miért? Mert a szövegkörnyezethez kapcsolva könnyebben és gyorsabban eszedbe jutnak, sőt az is jobban megért majd, akivel éppen beszélgetsz. Szóval a siker garantálva!

Használd a megfelelő szókapcsolatokat

Olyan kifejezések ezek, amelyeket mindig kéz a kézben járnak, ezért célszerű együtt megtanulni őket. Azt mondjuk például, hogy „make the bed”, és NEM „do the bed”. Ha ezeket így tanulod meg, sokkal közelebb kerülhetsz az anyanyelvi beszélők szintjéhez, szófordulataihoz.

E fordulatok elsajátításában és a gyakorlásban sokat segíthet az Online OXFORD Collocation Dictionary, amelyet itt érhetsz el: https://www.freecollocation.com/

A következő részben érkezem a következő hasznos tippekkel a jobb üzleti angol kommunikációért.

Addig is, nézz körül üzleti angol könyveim között, és fejleszt a tudásodat!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg vagy küldd el barátaidnak!

Ha tetszett oszd meg: