BUSINESS ENGLISH ALL STARS: 6 E-KÖNYV 1-BEN!

3 érv az üzleti angol buzzword-ök mellett

üzleti angol buzzword

Mi az a buzzword?

A buzzword az üzleti életben rendszeresen használt divatos, felkapott kifejezés.

üzleti angol buzzword

Angol nyelvű üzleti blogokban, üzleti angol nyelvoktatással foglalkozó honlapokon folyamatos a polémia, hogy szükség van-e rájuk vagy sem. Számos írás ezek közül arra buzdít, hogy ne használjuk, és inkább más kifejezéseket ajánlanak helyettük, míg más cikkek a használatukra bátorítják az olvasót.

A legtöbb üzleti angol nyelvi oldalon azonban biztosan találunk olyan írásokat, amelyek 10-20 vagy még több buzzwordöt felsorolnak, pl. 15 angol kifejezés, amelyet tudnod kell, ha üzleti környezetben dolgozol, stb., mintegy arra buzdítva az olvasót, hogy tanulja meg és használja is e kifejezéseket.

Én az arany középutat képviselem a kérdésben: azon a véleményen vagyok, hogy mindenképpen fontos ismerni ezeket a kifejezéseket, beszéd közben a használatukat azonban nem szabad eltúlozni.

Mi a baj velük?

Röviden szólva

  • Bennfentességet sugallnak
  • Zavarba hozzák a kívülállókat, a területen kevésbé jártas hallgatóságot
  • Gyakran arra használják, hogy lenyűgözzék jártasságukkal a környezetet
  • Azért használják, mert mindenki más is használja.

Íme, egy videó, amelyben a fent felsorolt összes jellemzőt megfigyelhetjük. Szerintem fergetes, bár talán egy szövegkönyvet is mellékelhettek volna az üzleti angol buzzwordök világában kevésbé jártasak számára.

Gyakran elcsépeltek

A túl gyakran használt buzzwordök, mint amilyen pl. az AT THE END OF THE DAY (amit többnyire rosszul fordítanak, és így lesz belőle „a nap végén”, holott a jelentése végül, végső soron) határozottan gyengítik a mondanivaló üzenetét. Annyira gyakran halljuk, hogy az már bosszantó.

A múltkor egy politikust hallottam a tévében nyilatkozni, és esküszöm, minden mondatában legalább kétszer elhangzott a nap végén kifejezés. Ha striguláztam volna, amikor kiejti a száján, elég nagy számot kaptam volna.

business english üzleti angol buzzword

Pedig olyan jól hangoznak, nem? Menő használni!

Elég csábító e kifejezéseket használni, mert az ember megmutathatja, hogy jártas az üzleti angol világában, jó a beszédkészsége és kompetens egy adott üzleti területen. És természetesen van is helyük a beszédben, de a túlzott használatukat érdemes kerülni.

Akkor mégis miért olyan fontos az ismeretük?

  • Elengedhetetlen az ismeretük, ha angol nyelvi környezetben dolgozunk, és meg akarjuk érteni a szaknyelvet, a kollégáinkat és a feletteseinket. Gyakran használják irodai környezetben, tehát nekünk is ismernünk kell.
  • Egyszerűbbé teszik az összetett fogalmakat, hiszen rendszerint könnyen érthető kifejezésekről van szó. Ha helyesen használjuk e divatos kifejezéseket, segíthetnek abban, röviden és tömören adjuk át az üzenetet a többieknek
  • Kulcsfontosságú részei lehetnek a vállalati kultúrának.

Vessünk most egy pillantást néhány ilyen divatos üzleti angol kifejezésre, amelyekkel biztosan találkozunk az üzleti életben munkánk során.

buzzword üzleti angol business english

Mindenki maga döntse el, akarja-e használni ezeket.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Érdekel az üzleti angol? Fejlődni szeretnél?

Látogass el holnapomra, ahol letölthető üzleti angol e-könyvekkel képezheted magad.

Ha személyes üzleti angol coachingra van szükséged, hogy ütős szakmai önéletrajzot és kísérő levelet írhass, sikeresebb prezentációkat tarthass, és hatékonyabban vehess részt angol üzleti megbeszéléseken és tárgyalásokon, ajánlataimat megtalálod ezen a linken.

Ha kevés az időd, folyton úton vagy, neked készült Üzleti angol egy csésze kávé mellett nevű podcastom.

Ha tetszett oszd meg:

Hasonló bejegyzések

Üzleti angol idióma
üzleti angol kifejezések

12 üzleti angol kifejezés

Az angol egy idiómáktól hemzsegő nyelv.
Ezek a kifejezések, közmondások és szólások fontos részei nemcsak a mindennapi angol nyelvnek, hanem az üzleti angolnak is.
Gyakran felbukkanak mind az írott, mind a beszélt angolban, és mivel sokszor nincs szó szerinti jelentésük, minden egyes kifejezés értelmével és használatával tisztában kell lenned

Elolvasom