BUSINESS ENGLISH ALL STARS: 6 E-KÖNYV 1-BEN!

Üzleti angol: Nyelvtanulás és motivációk 1. rész

üzleti angol, nyelvtanulás, motiváció

Úgy döntöttél, eljött az idő, hogy megtanulj egy újabb nyelvet vagy felfrissíts egy korábban tanult nyelvet, vagy akár az üzleti angolodat?

A következő néhány blogbejegyzésben néhány tippet szeretnék adni ahhoz, hogy a nyelvtanulás szórakoztató, kellemes és főleg motiváló időtöltés legyen a számodra.

Az első dilemma, amivel szembe kerülsz, hogy hogyan is vágj a nyelvtanulásba

Először is kérdezd meg magadtól, mi az, amit a nyelvtanulással el akarsz érni, és mindezt mikorra szeretnéd megvalósítani.

Fontos, hogy reális célokat tűzz magad elé, ezért a legjobb döntés, ha néhány hónap alatt megvalósítható, kezelhető részfeladatokat jelölsz ki magadnak, azaz apróbb lépéseket határozol meg. Így az egész folyamat sokkal motiválóbb és reálisabb.

Kezdetben valószínűleg hihetetlen elszántsággal veted bele magadat a nyelvtanulásba, és bár természetesen a végső cél az, hogy megtanulj folyékonyan beszéljen, nem feltétlenül a legjobb ötlet, ha azonnal ezt a hatalmas célt akarod elérni a lehető legrövidebb idő alatt.

Érdemes ennél kézzelfoghatóbb és konkrétabb célokat magad elé tűzni. Például, miért ne lehetne a kezdeti célod, hogy el tudj olvasni egy újságcikket angolul vagy spanyolul anélkül, hogy a szótárban is utána kellene nézned minden szónak?

Motiváció: Folyamatosan emlékeztesd magadat arra, hogy miért tanulod az adott nyelvet

Te tudod, miért tanulsz nyelveket? Ismered saját motivációidat?

Talán túlságosan egyszerűnek tűnhet a kérdés, de nagyon fontos, hogy pontosan tudd, miért tanulsz egy nyelvet.

A kezdeti nagy lelkesedés ugyanis elég gyorsan elmúlik, különösen akkor, ha egyedül, önállóan tanulsz.

Épp ezért hasznos lehet, ha összeírod azt az 5-10 okot, amiért úgy döntöttél, belevágsz egy új nyelv felfedezésébe, és ezt a listát jól látható helyre kifüggeszted (jegyzetfüzet elejére, monitor szélére vagy beírod a mobilodba). És ha picit csökkenne menetközben a lelkesedésed vagy megcsappan az önbizalmad, ebből a listából azonnal erőt meríthetsz.

Meséltem már arról egy korábbi hírlevélben és FB-posztban, hogy én is felfrissítem szunnyadó némettudásomat, de arról még nem írtam, mi motivált az újrakezdésben.

Íme, saját 5-ös listám:

1. Agytorna: frissnek maradni, folyamatosan fejleszteni önmagamat egy számomra könnyű és szórakoztató tevékenységen keresztül.

2. A vágy a kommunikációra: képes legyek német sajtót, könyveket olvasni és filmeket nézni, és kávézóban, étteremben németül rendelni

3. A kíváncsiság: az angolt (és tulajdonképpen a németet is) kisgyerekként kezdtem tanulni, ott nem volt kérdés, hogy „ragad” a nyelv. Felnőttként ez már másmilyen folyamat, sokkal tudatosabb, többet gondolkodunk.

4. Új szokások kialakítása, a kitartásom erősítése: napi szokássá tettem, hogy foglalkozom a némettel (elég jó motiváció, hogy nem szeretném, ha a duolingon megszakadna az eddig összefüggő sorozatom).

5. Nyelvészeti motiváció: az angol és a német közötti hasonlóságok és különbségek felfedezése.

Miután te is meghatároztad saját motivációidat, remélhetőleg könnyebben tartod meg a fókuszt, nem téveszted szem elől a célt.

Nyelvtanulás: Koncentrálj mindig arra, amit meg akarsz tanulni

Mindegy, hogy milyen területen akarsz fejlődni, a lényeg, hogy megtaláld a megfelelő platformot, amely segít céljaid elérésében.

Ez a platform lehet hagyományos vagy offline. Hogy melyiket választod, az teljesen tőled függ, hiszen lehet, hogy otthonosabban érzed magadat az online közegben, míg mások szeretik, ha egy nyelvtanár vagy nyelvi coach foglalkozik velük. Sőt, a fentiek keveréke is teljesen megszokott manapság.

Nálam például az a megoldás működik jelenleg a némettanulásnál, hogy alapvetően a Duolingót használom, és időközönként megkérem egy kedves némettanár barátomat, hogy beszélgessen velem. Így passzívan és aktívan is használom a megtanultakat.

A lényeg, hogy a választott közeg motiváló legyen, és folyamatosan érezd a fejlődést.

Üzleti angol és nyelvtanulás? Olvass kedvtelésből

Az olvasás nemcsak a fejlődés szempontjából nagyszerű lehetőség, sőt cél, hanem a nyelvtanulás egyik leghálásabb aspektusa is. Ezen keresztül ugyanis sokféle olyan szöveget találhatsz, amellyel a hétköznapi életben nem találkozol, ráadásul azt is láthatod, hogyan működnek “élőben” az olykor zavarba ejtő és bonyolult nyelvtani szerkezetek vagy szórend.

Itt is érdemes a reális célok kitűzését és fokozatosság elvét szem előtt tartani, ezért kezdd rövidebb cikkekkel, olvasmányokkal, majd ha már magabiztosabbnak érzed magad, jöhetnek a könyvek. Az első idegen nyelvű könyvet, amelyet elolvastál, hatalmas teljesítménynek fogod érezni, és bizonyára sokáig emlékezni fogsz rá.

A következő bejegyzésben további tippeket osztok meg ebben a témában.

Ha üzleti angollal szeretnél foglalkozni, felfrissítenéd tudásodat, keresd fel a weboldalamat, és válassz programjaim, e-könyveim közül.

Ha tetszett oszd meg:

Hasonló bejegyzések