BUSINESS ENGLISH ALL STARS: 6 E-KÖNYV 1-BEN!

3 dolog, amit az üzleti angolról tudni illik

blog_fotó_mi az az üzleti angol

Aki valaha vett már részt vállalati üzleti angol tanfolyamon vagy üzleti/szakmai nyelvvizsgára készült, egész biztosan találkozott a fenti elnevezéssel, sőt talán azon is elgondolkodott, vajon mitől lesz üzleti az üzleti angol szókincs, és mennyiben tér el az általánostól?

1. Kezdjük egy angol mozaikszóval – ESP

Az üzleti angol egy nagyobb nyelvi kategóriába tartozik, amelynek az English for Specific Purposes (ESP) elnevezést adták (magyarul talán a szaknyelvi angol lehetne a legjobb fordítása, én maradok is ennél a kifejezésnél), amelybe olyan területek tartoznak, mint műszaki angol, idegenforgalmi angol vagy tudományos angol.

Általában tanfolyamokon vagy egyéni üzleti nyelvórák keretében oktatják, a tanfolyam résztvevői pedig egyetemi hallgatók és/vagy már dolgozó szakemberek. E kurzusok célja az adott szakterületen szükséges angol szókincs és egyéb készségek fejlesztése, például prezentációtechnika, grafikonelemezés, tárgyalástechnika, angol üzleti idiómák elsajátítása. A nyelvtanulók tehát kizárólag az adott iparágban meglévő szakkifejezésekkel találkoznak a foglalkozásokon, amelyeknek a szakterületen belül egyedi és gyakran eltérő jelentése van.

2. Miben segít a szaknyelvi angol?

A szaknyelvi angol elsajátítása hatalmas segítséget jelent a nyelvtanulók számára, mert leegyszerűsíti a megértést, és hogy a félreértések elkerülhetőek legyenek, csupán szűkebb szókincsre épít. Ennek a tudásnak a nyelvtanulók nagyrészt már egyébként is a birtokában vannak, csupán a jelentést kell bővíteni.

Talán te magad is megtapasztaltad a szaknyelvi angol áldásos hatását, amikor elutaztál egy külföldi konferenciára vagy vásárra, ahol különböző országokból érkező szakemberek találkoztak, és gond nélkül képesek voltatok a gondolataitokat e szabályozott nyelven kommunikálni, és egymást megérteni, mert nem kellett szleng kifejezésekkel vagy egyes régiókra jellemző szavak megértésével bajlódni.

A szaknyelvi angol minden esetben a kommunikációs képességek fejlesztését célozza egy adott szakmai vagy tudományterületen. Saját tanítványaim banki, logisztikai, értékesítési, pénzügyi és informatikai területről jönnek. Velük dolgozom együtt, és közösen fejlesztjük angol szókincsüket, a beszédértést, a beszédkészséget, stb. Menet közben én is tanulok tőlük, mert szaknyelvi tudásuk révén segítenek, hogy az én szókincsem újabb jelentésárnyalatokkal gazdagodjon.

3. Mire jó az üzleti angol?

Az üzleti angol, avagy Business English jellemzően a kereskedelem, a marketing, a sales, a projekt menedzsment és HR területén létfontosságú szókincsre támaszkodik. Segítségével a szakemberek könnyebben megértik egymást a szakkifejezések révén, amelyeket az üzleti megbeszéléseken, levelezésben, vezetői jelentésekben, prezentációk során használnak.

Az üzleti angol használatával során a nyelvtanulók tovább mélyítik a már meglévő általános angol nyelvtudásukat, hiszen a téma iránti érdeklődésük erre motiválja őket.

Így azok a szakemberek, akik magas szinten értik és beszélik az üzleti angolt, magabiztosan vehetnek részt megbeszéléseken, írhatnak üzleti leveleket, vezetői jelentéseket, tarthatnak értékesítési prezentációkat, és tudásuknak köszönhetően jobb pozíciókat, magasabb életszínvonalat teremthetnek.

+1 Az üzleti angol lehet szórakoztató is!

Nem törvényszerű, hogy az ember halálra unja magát egy üzleti angol tanfolyamon.

Nyelvtanulóként szuper lehetőségeket találhatsz az interneten, hogy könnyedén és szinte észrevétlenül fejleszthesd a nyelvtudásodat. Számtalan kvízoldalon tesztelheted üzleti angol tudásodat, és még több blogbejegyzést találhatsz, ahol a leggyakoribb üzleti idiómákat tanulhatod meg.

Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány népszerű, órákon is jól használható játékot, tevékenységet, amelyek kedvet csinálnak a nyelvtanuláshoz.

Szerepjátékok: tárgyalás, telefonálás (üzleti megbeszélés időpontjának egyeztetése)
Hiányos szöveg kiegészítése pl. éves jelentés felhasználásával
Beszédkészség fejlesztése, beszédgyakorlás: mesélj a cégedről – cégtörténet
Grafikonok és táblázatok elemzése
Üzleti podcastok hallgatása, üzleti blogok olvasása

Ha utazás vagy akár autóvezetés közben is szeretnéd fejleszteni magadat, a figyelmedbe ajánlom a British Council Business English oldalát, ahol különböző üzleti témájú podcast közl válogathatsz, a hozzájuk kapcsolódó feladatokat pedig hazaérkezés után megoldhatod és gyakorolhatod.

Ha passzív szókincseden, a szövegértésen szeretnél csiszolni, arra is tudok egy nagyszerű oldalt ajánlani, ahol például gazdasági, pénzügyi, HR vagy ügyfélszolgálati szövegeken gyakorolhatsz, sőt az anyagokat le is töltheted a saját gépedre.

Mélyebben is érdekel a téma, de nincs időd, hogy angolórákra járj? Hasznosnak fogod találni üzleti e-könyveimet, amelyeket állásinterjú felkészítés, prezentációtechnika és grafikonelemzés témában írtam.


A folytatásban: Az angol anyanyelvűeknek is tanulniuk kell az üzleti angolt?

Ha tetszett oszd meg:

Hasonló bejegyzések