BUSINESS ENGLISH ALL STARS: 6 E-KÖNYV 1-BEN!

Üzleti angol oktatás a 2000-es évek elején

life coaching

A 90-es évek végén, a 2000-es évek elején egy nyelviskolán keresztül tanítottam üzleti angolt egy nagyvállalatnál, ahol kiemelten fontosnak tartották a dolgozók képzését és nyelvtudását, és a céges nyelvoktatásnak és a nyelvtanulásnak a normál angol tanfolyamok mellett az egyhetes intenzívek népszerű és hatékony eszközei voltak.

A nyelviskolánk pedig igyekezett prémium szolgáltatást nyújtani, aminek szerves részét képezték ezek a bentlakásos elvonulások. Szinte versengtek érte a munkatársak, mert az egy hét alatt naponta legalább 6-7 angolórájuk volt, ebből is a nagy része egyéni, így hatalmas ugrást jelentett mindegyikük nyelvtudásában a részvétel. Különleges élmény volt nekünk tanároknak az előkészületek és az oktatási központba költözés miatt, és a tanítványainknak is, mert teljes erővel a nyelvtanulásra koncentrálhattak.

A tematika

Minden üzleti angol tanfolyamunknak más volt a tematikája, de kizárólag üzleti angollal foglalkoztunk, és tanárként vagy tanfolyamvezetőként számos kurzus előkészítésében és levezénylésében vehettem részt. Olyan témákat igyekeztünk összeválogatni, amelyek az egyes készségek fejlesztését célozzák, ugyanakkor fontos volt, hogy érdekesen és változatosan tálaljuk a tananyagot az egy hét alatt.

Tartottunk tárgyalás- és prezentációtechnika, a meetingek nyelve, nyelvi funkciók az üzleti angolban, szókincs- és beszédfejlesztés, hallott szövegértésfejlesztés, nyelvtan üzleti alapokra építve kurzusokat.

English is spoken here!

De nem csak az üzleti angolt gyakoroltuk, mert a tanórák és a vacsora után minden este közös programokat szerveztünk a tanfolyam résztvevőinek. A lényeg az volt, hogy egész nap kizárólag angolul beszéljen mindenki. Még a közös ebédek és vacsorák alatt is igyekeztünk angolul beszélgetni, így a hallgatók általános nyelvtudása is gyarapodhatott.

Az órák utáni tevékenységek mindegyike kapcsolódott valamilyen módon az angol nyelvhez, angolul is zajlottak. Szerencsére majdnem minden tanfolyamnak volt egy anyanyelvi beszélő résztvevője is, így nagyobb volt a hallgatók motivációja is a nyelv használatra. Voltak nagy közös filmnézések, zenehallgatás, angol nyelvi játékok, bowling, borkóstolás, vetélkedők, stb.

Ezt ma a teljes nyelvi bemerítés (full immersion) módszerének nevezzük, akkoriban csak intenzív bentlakásos tanfolyamnak hívtuk.

A kurzusok hatalmas lendületet adtak a résztvevő tanítványoknak, érezhetően nőtt a tudásuk, a magabiztosságuk, a beszédkészségük, mindenki szuperlatívuszokban beszélt róla, és újra jönni akart.

Kihívások

A 60 tanóra beillesztése az órarendbe egyetlen hét alatt természetesen nagy kihívást jelentett oktatóknak és tanítványnak egyaránt. Gyakran komoly áldozatokat igényelt, hiszen a tanítványoknak erre a hétre félre kellett tenniük munkahelyi kötelezettségeiket, és a családi életben sem tudtak részt venni. Mégis rendkívül vonzó volt, hiszen egészen másfajta tanulási és kulturális élményt jelentett.

Miért imádták a hallgatók?

Mert általában koncentráltabban foglalkozhattak az üzleti angol nyelvvel, az órák is elmélyültebbek voltak, több részletet meg tudtak kérdezni, sokat tudtak gyakorolni, és nem utolsó sorban kiváló eszköz volt a csapatépítésre, hiszen itt több idő jutott egymás megismerésére, mint a hagyományos üzleti angol tanfolyamokon.

Miért szerettük mi, tanárok?

Nem kellett minden óra első 15 percét azzal töltenünk, hogy átismételtük az előző órán átvett anyagot. A hosszabb egyéni foglalkozások különösen alkalmasak voltak arra, hogy a folyamatra, az adott tanfolyam tematikájára összpontosítsunk, és olyan problémákkal is foglalkozzunk, amelyeket általában házi feladatnak adunk fel (pl. prezentációtechnika, grafikonelemzés esetén).

Segíthettünk a diákoknak a folyamat közben, és akkor vitathattuk meg a kérdéseket, amikor azok felmerültek. Mivel arra a hétre mindenki félretette egyéb kötelezettségeit (amennyire lehetett), mindannyian – tanárok és diákok – is beleadtunk mindent, és ez nagyban hozzájárult a tanfolyamok sikeréhez.

Hogy miért is írok most erről?

Egyrészt azért, mert felejthetetlen élményt adott mindannyiunknak, másrészt pedig azért, mert jól mutatja, mennyit számít, és hova juthatsz el, ha minden nap foglalkozol az üzleti angol nyelvvel, amivel céljaid vannak.

Nem hosszú órákban kell gondolkodni, de napi 1-2 óra olvasás, filmnézés általában belefér az ember életébe. És ha fejlődni akarsz, de legalábbis nem akarod elveszíteni a megszerzett tudást, fontos, hogy ne csak akkor halld az angolt, és lásd a szavakat leírva, amikor részt veszel egy üzleti angolórán.

Ha csak korlátozottan fér bele az életedbe angoltudásod fejlesztése, jó hasznát fogod venni letölthető üzleti angol e-könyveimnek.

Ha tetszett a bejegyzés, kattints a megosztási ikonokra, vagy oszd meg barátaiddal.

A folytatásban: Mi az az üzleti angol?

Ha tetszett oszd meg: