7 korlátozó hiedelem az üzleti angoltanulásban

üzleti angol

1. rész

Minden nyelvtanulónak, így az üzleti angolt tanulóknak is vannak elképzelései arról, milyenek a képességei, melyek a nehézségek, amikkel küzd, mely módszerek működnek a számára, és milyen célokat szeretne elérni x idő alatt.

Ahhoz azonban, hogy igazán szabadon beszélhess, megismerj egy idegen nyelvet, és elérhesd a nyelvi céljaidat, el kell engedned, át kell lépned saját gondolkodásbeli korlátaidon és elvárásaidon.

El kell képzelned, hogy más módszerrel kísérletezve, más körülmények között is meg tudod csinálni, el tudod érni a célt, és ha kell, ehhez segítséget is hajlandó vagy igénybe venni.

Ne izgulj, most nem valami mély, spirituális dolog következik, de szeretném a címben jelzett jelenséget a nyelvtanulásra vetítve bemutatni, ezért összegyűjtöttem a nyelvtanulóim körében tapasztalt leggyakoribb korlátozó tévhiteket, amelyekkel eddigi munkám során találkoztam.

Egy kétrészes iromány első részét olvasod most, amelyben a leggyakoribb korlátozó hiedelmek közül hetet tekintünk át – nem fontossági sorrendben.

1. A nyelvtan a legfontosabb az üzleti angolban is

Az üzleti angolt tanulók gyakran esnek abba a hibába, hogy beszéd közben is azon törik a fejüket, vajon helyes-e a nyelvtan, az a szerkezet, amit az adott mondatban használtak.

Ezzel természetesen nincs nagy baj, mert az igényesség nagyon fontos az üzleti angolban is, ám, ha emiatt gyakran zavartan elhallgatsz, mert megállásra késztet beszéd közben, akkor nem árt egy kicsit elgondolkodni.

Nyelvtan nélkül, vagy picit pontatlanabb nyelvtannal még lehet angolul beszélni, mert a kommunikáció még követhető. Szavak nélkül azonban nem tudunk beszélni, bármennyire is jól ismerjük a nyelvtani szabályokat. Szóval az a tanácsom, hogy csak a nyelvtanon ne görcsöljetek annyit.

És a legnagyobbak is hibáznak néha, lásd a Beatlest vagy a Police-t:

The Beatles – Ticket to Ride: “she don’t care”, The Police – Every Little Thing She Does Is Magic: “Everything she do just turns me on.

2. Maximalizmus

Az egyik olyan hiedelem, amely komolyan akadályozhatja a nyelvi fejlődést. Arra a pontra is eljuthat az ember, hogy egyáltalán meg sem szólal, vagy ha mégis, és hibát vét, folyamatosan ostorozza magát miatta.

Sosem szabad azonban elfelejtened, hogy a tanult nyelv nem az anyanyelved. Még az anyanyelvi beszélők is hibáznak, ahogy fent láthattad, és gyakorlás, hibák nélkül képtelenség fejlődni egy idegen nyelvben.

Fontos tehát, hogy megengedd magadnak a hibázás lehetőségét, és ne legyél emiatt túl szigorú magadhoz. Inkább ragadj meg minden lehetőséget a gyakorlásra, a beszédre!

3. Megvan a szó, de nem tudom kimondani

Iszonyú frusztráció, ugye? Mert rengeteg időt áldozol a nyelvtanulásra, megpróbálsz beszélni, megtanultad a nyelvtant is, és meg is érted, amit neked mondanak, de az a fránya kiejtés! Elégedetlen vagy a beszélt angoloddal, és valaki igazán beavathatna a kiejtés rejtelmeibe.

Ezúttal is a gyakorlat teszi a mestert.

A kiejtést megkönnyítheti, ha ismered a fonetikai jeleket. Ezeket a furcsa jeleket láthatod a szótárban a szavak után zárójelben, és érdemes tudni, melyik mit jelent. Az elmúlt években talán kissé a háttérbe szorult ez a terület, de nem árthat megismerkedni vele.

4. Rossz a kiejtésem

A magyaros akcentus elfogadható, ha nem zavarja a kommunikációt másokkal. Ha azonban téged zavar a kiejtésed, akkor megoldás lehet egy nyelvi coach, aki segíthet a kiejtés fejlesztésében.

5. Feledékenység

Bizony, az ember egyik jellemző tulajdonsága a feledékenység. Ráadásul a nyelvtanulás egy készség, amelyet folyamatosan gondozni, ápolni kell, ahogy a növényeket is. Ezért különösen fontos, hogy beépítsd a mindennapjaidba.

De ne ijedt meg, nem arról van szó, hogy mostantól majd napi 2-3 órát kell az asztal mellett magolva görnyedned, hanem inkább arról, hogy hallgass híreket, podcastokat és zenét, nézz filmeket, olvass cikkeket és könyveket angolul.

Minél szórakoztatóbb és változatosabb tevékenységeket találsz, annál jobb!

6. Nincs szükségem az angolra

De igen, nagyon is szükséged van rá!

A globalizáció korában élünk, az internet fejlődése mindent megkönnyített és felgyorsított, különösen a kommunikációt. Az angol pedig ennek a nemzetközi kommunikációnak és az üzleti életnek a legfontosabb közvetítő nyelve, szóval fontos, hogy ismerd és beszéld.

A jövőben elképzelhető, hogy még további idegen nyelvekre is szükséged lesz, például spanyol, orosz vagy mandarin, mert az előrejelzések szerint ezek lesznek a legfontosabb nemzetközi nyelvek az angol után.

7. Nehéz eljutni A-ból B-be

Különös ez a tévhit, mert a legtöbben úgy vélik, az angol tipikusan az a nyelv, ami kezdetben nagyon könnyű. Ez valószínűleg így is van, hiszen, viszonylag egyszerű a három alap igeidő, és alig van ige- és főnévragozás, szinte csak szavakat kell egymás mellé tenni 😀

Ennek hála, ha sokat nézel filmeket, online játszol és chatelsz, vagy zenét hallgatsz, elég gyorsan eljuthatsz egy viszonylag jó kommunikációs szintre.

A helyzet akkor válik valamivel komolyabbá, ha innen kell magasabb szintre lépned, de ez sem lehetetlen. Ehhez el kell fogadnod, hogy az angolnak is megvannak a szabályai (amiket szinte minden esetben azonnal felülír 3-4 kivétel), nem is mindig egyszerűek, és igen, egy picit több energiát kell ráfordítanod, de hidd el, menni fog.

Ha tetszett a bejegyzés, majd olvasd el a második részt is a következő bejegyzésben, és oszd meg barátaiddal is.

Hallgass bele üzleti angol podcastomba ITT vagy ITT.

Ingyenes üzleti angol anyagaimra IDE KATTINTVA iratkozhatsz fel.

Ha tetszett oszd meg:

Hasonló bejegyzések

angol állásinterjú
üzleti angol

5 állásinterjú típus

Az állásinterjúk különböző formái és típusai széles skálán mozognak, és mindegyiknek megvan a maga előnye és kihívása. Ahhoz, hogy sikeres

Elolvasom