BUSINESS ENGLISH ALL STARS: 6 E-KÖNYV 1-BEN!

7 hiedelem, amely az üzleti angol tanulásában is korlátozhat 2.

üzleti angol

Néhány héttel ezelőtt írtam egy bejegyzést a nyelvtanulásban (is) jelenlévő korlátozó hiedelmekről. Ennek a cikknek a második része e mostani írásom, és bár nem kimondottan az üzleti angollal foglalkozom, minden nyelvtanulónak hasznos lehet.

Ma 7 újabb korlátozó tényezőt vizsgálunk meg.

​1. Felnőttkorban nem lehet nyelveket tanulni, vagy csak sokkal nehezebben

Bizonyára mindannyian hallottátok már a következő panaszokat: „túl öreg vagyok a nyelvtanuláshoz”, „csak gyerekkorban lehet igazán nyelvet tanulni”, „nincs türelmem, nem vagyok képes nyelvtanulásra”, „bárcsak fiatalabb koromban tanultam volna nyelveket,”, és a listát még hosszasan lehetne folytatni.

E kétségek talán átfutottak már a ti fejeteken is, pedig nemcsak hogy hamisak e megállapítások, de számos tanulmány bizonyítja, hogy a felnőttek valójában könnyebben tanulnak nyelveket a szélesebb körű ismereteiknek köszönhetően.

Erről eszembe jutnak kamaszkorú tanítványaim, akiknek nem lehetett könnyű dolguk nyelvvizsgafelkészülés közben a családmodell, a környezetvédelem, a magyar iskolarendszer vagy a munkanélküliség témaköreiről olvasni, tanulni. Mert bár a nyelvi készségeik megvannak, sajnos még hiányzik az élettapasztalat, ami a felnőttek esetén már megvan.

Szóval, kedves felnőtt olvasók, nyelvtanulásra fel! Ráadásul ezzel két legyet üthetsz egy csapásra: az agynak is jót teszel vele, mert folyamatosan tréningben tartod az agysejtjeidet, és a nyelvtudáson keresztül megismerhetsz egy újabb kultúrát.

2. A nyelvtanulás nehéz folyamat, hatalmas erőfeszítést és rengeteg tanulást igényel

E vélekedés az általános és üzleti angol nyelvtanulók tömegeinek keseríti az életét, de a jó hír az, hogy ez sem igaz. Ha e hiedelemtől sikerülne megszabadulni, drámai változások következhetnének be a nyelvtanulással kapcsolatos szemléletben, természetesen pozitív irányban.

E téves elképzelés abból fakad, hogy egész életünkben a hagyományos módon tanuljuk a nyelveket: azaz a fő hangsúly mindig a nyelvtani szabályok elsajátításán és a szókincslisták memorizálásán volt, ami valóban fáradságos folyamat.

Sajnos ez a módszer ma is széles körben elterjedt, holott az elmúlt években egyértelműen kiderült, hogy e megközelítésnek nincs kézzel fogható eredménye. A nyelvtanulók nem szükségszerűen tudnak jobban beszélni, kommunikálni, holott egy új nyelv elsajátításának éppen ez a célja.

Más eszközökre és módszerekre van szükség. A nyelvtudás megtartása és továbbfejlesztése érdekében érdemes minél többet olvasni, érdekes, téged érdeklő könyveket, cikkeket, tévéműsorokat, sporteseményeket nézni, podcastokat hallgatni, és minden lehetőséget megragadni a kommunikációra.

A nyelvtanulás nem egy száraz és unalmas valami, ami magolásból, biflázásból áll! Éljen az internet és az online kapcsolatteremtési lehetőségek!

3. Sosem voltam jó idegen nyelvekben, nincs nyelvérzékem

Való igaz, hogy a nyelvérzék segíthet megkönnyíteni a nyelvtanulást, de nyelvérzék vagy van, vagy nincs. És ha nincs, azzal sincs baj.

Te is megtanulhatsz idegen nyelven kommunikálni, ha  ideálisak a feltételek: megvan benned a lelkesedés és a szorgalom, hajlandó vagy időt áldozni a tanulásra, és persze jók a választott tanulási módszerek is.

A nyelvérzék annyiban játszik szerepet, hogy felgyorsíthatja a tanulási folyamatot. E mellett a legfontosabb szerep a motivációnak jut, mert nem mindegy, hogy egy nyelvvizsgához kell a nyelvtudás vagy feljebb akarsz jutni a ranglétrán, esetleg jobb állást szeretnél.

A hiedelem ezúttal is abból adódik, hogy a nyelvoktatásban még mindig sokan ragaszkodnak a hagyományos módszerekhez: a nyelvtani szabályok magolása és a szavak memorizálása miatt sok embernek valóban nehézséget okoz a nyelvtanulás, és azt gondolják, nem értenek a nyelvekhez, nincs nyelvérzékük, vagy ami még rosszabb, soha nem lesznek képesek megtanulni egy nyelvet.

Pedig ez nem az ő hibájuk, teljesen normális reakció, ha unalmasnak találják e megközelítést. A nyelvtanulás legyen érdekes és szórakoztató tevékenység: tanulj filmekkel, youtube videókkal, podcastokkal, zenével, és kommunikálj minél többet szóban és írásban is.

4. A tanár mindig javítsa a hibáimat, mert csak így tanulom meg, hogy kell helyesen mondani!

Érdekes hiedelem. Nyelvi coachként nem támogatom a folyamatos hibajavítást, mert ezzel csupán elbátortalanítjuk a tanulóinkat. Ráadásul nem is feltétlenül segít abban, hogy a hibát valóban korrigálja a fejében.

Sokkal jobb, ha engedjük őket szabadon beszélni, nem szakítjuk őket minduntalan félbe.

Többféle módszer is van arra, hogy felhívjuk a figyelmet a hibákra. Én például mindig arra törekszem, hogy a tanítványaim maguk jöjjenek rá a helyes megoldásra. Eleinte furcsa volt nekik, hogy nem állítom őket meg minden második mondatnál, de lassan megnyugodtak, és nem aggódtak a nyelvhelyesség miatt; ennek hála, az órák hangulata mindig oldott, a tanítványaim bátran használják és gyakorolják az üzleti angolt, szabadon, gátlások nélkül fejezhetik ki a gondolataikat.

5. Nincs időm

Mindig arra találunk és szakítunk időt, ami nekünk fontos.

Gondold csak végig: az elmúlt héten mennyi időt töltöttél a Facebook- vagy az Instagram-hírcsatornád görgetésével minden konkrét cél nélkül?

Vagy mennyi időt vesztegettél el az cuki fotók böngészésével a Pinteresten?

De a jó hír az, hogy a social mediában és az azon túli világban is rengeteg hasznos videó és olvasnivaló vár, például a tikateachenglish Instagram-oldalán vagy az English with Lucy You Tube-csatornáján.

6. Nincs pénzem

Szintén elég gyakori kifogás, pedig bőségesen találhatsz ingyenes online forrásokat a világ szinte minden nyelvén.

Mindenkinek ajánlom általános és üzleti angolhoz a BBC és a British Council nyelvoktatással foglalkozó ingyenes oldalait és alkalmazásait.

7. Lehetetlen nyelvet tanulni úgy, hogy nem az adott országban élek

Erre sincs szükség minden áron. Az interneten az online nyelvi fórumok és milliónyi webhely, oktatási platform elérhetővé teszi mindenki számára, hogy anyanyelvi beszélőkkel teremtsen kapcsolatot a világ bármely tájáról, és pillanatok alatt lefoglalhatsz egy 30 perces Skype beszélgetést, hogy gyakorolhass.

Íme, néhány oldal, például a Preply vagy az italki, ahol válogathatsz a brit, amerikai vagy ausztrál angolt beszélők órái között.

Remélem, hogy a témában írt két blogbejegyzéssel sikerült egy kicsit más szemszögből rávilágítanom az általános és üzleti angol nyelvtanulásban akadályozó tévhitekre, és legközelebb te is máshogy közelítesz a (nem mindig létező) problémához.

Jó tanulást!

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is.

Ha szívesebben hallgatsz podcastokat, e cikk elérhető az Üzleti angol egy csésze kávé mellett You Tube csatornáján, valamint az Apple Podcaston, Spotify-on és Google Podcaston is.

Honlapomon 3 új e-könyvet találsz, amelyek az üzleti angol e-mailírásban, a középfokú gazdasági szóbelire felkészülésben segítenek, és elsajátíthatod a legtrendibb angol buzzwordöket, hogy lenyűgözd angolul beszélő kollégáidat. Február végéig kedvezményes áron érhetők el a honlapon.

Ha tetszett oszd meg:

Hasonló bejegyzések