BUSINESS ENGLISH ALL STARS: 6 E-KÖNYV 1-BEN!

7 tipp hogyan fejleszd a hallott szövegértést az üzleti angolban – 1. rész

üzleti angol

Az elmúlt hónapokban több üzleti életben dolgozó és üzleti angolt használó tanítványom fordult hozzám azzal, hogy nehézségei vannak a hallott szövegértésben, kudarcként élik meg, hogy nem értik az angol nyelvű videókat, podcastokat.

Így megfordul a fejükben, hogy feladják.

E probléma hallatán bennem is feltolultak nyomasztó nyelvtanulós emlékeim, amikor szorongva találkoztam külföldiekkel, mert rettegtem, hogyan fogom megérteni őket, és hogyan válaszolok.

üzleti angol

Emlékszem, sokáig küszködtem azzal, hogy ha egy anyanyelvi beszélő idegen került elém, az első néhány percben az agyamat azonnal fehér köd lepte el, úgy éreztem, minden tudásom elszáll, és azzal voltam elfoglalva, illetve arra voltam rágörcsölve, hogy HOGYAN beszél az illető. Egy ilyen idegi, agyi állapotban nem is volt csoda, hogy fogalmam sem volt arról, MIT mond a másik.

Ahogy azonban teltek az évek, egyetemistaként, majd később tanárként, egyre többet voltam angol nyelvi közegben, olvastam, zenét hallgattam, filmeket néztem, utaztam, tanítottam, így egy idő múlva természetessé vált a két irányú kommunikáció, a beszélgetés, és többé nem a HOGYAN-ra figyeltem.

De tudom, hogy a nyelvtanulók közül nem mindenkinek adatik meg, hogy napi több órában foglalkozzon az angollal, ezért a bejegyzésben összeszedtem néhány tippet, hogy neked is könnyebb legyen ellazult „befogadó” üzemmódba kerülni, hogy valóban fejlődhessen a hallott szövegértés.

Elöljáróban annyit, a listening skill fejlesztése nem mindig fáklyásmenet, de semmiképpen se add fel.

Első tipp

A passzív hallgatás működhet – bizonyos feltételekkel

Mi az a passzív hallgatás?

Egyszerűen szólva, amikor úgy hallgatsz valamit, hogy nem figyelsz oda. Például munka közben a háttérben szól a CNN vagy spanyol zenét hallgatsz anélkül, hogy igazán odafigyelnél a szövegre.

A passzív hallgatás azonban sajnos a nyelvtanulási szakaszban nem működik, mert alapvetően nem figyelsz! Közben ugyanis mást csinálsz, lehet, hogy épp dolgozol, takarítasz vagy álmodozol, ahelyett, hogy ténylegesen figyelnél.

Ha belegondolsz, ugyanez a helyzet az anyanyelvünkkel is, ha háttérprogramként hallgatjuk. Sokszor fogalmunk nincs, miről szól a beszélgetés.

Tehát, ha a nyelvtanulás részeként passzív hallgatással töltöd az idődet, nos, itt az ideje, hogy abbahagyd, aktív üzemmódra válts, és elkezdd a tudatosabb gyakorlást.

Az én esetemben a következő módszer működik: reggel kávézás közben szoktam angol vagy magyar nyelvű podcastokat hallgatni (max. 30 perc). Ilyenkor leülök, és nem csinálok mást, csak figyelek a szövegre, mert abban a pillanatban, hogy elkalandozik a figyelmem, vagy közben eszembe jut, hogy még nem küldtem el a heti hírlevelet, elillan a varázs, és újra kell hallgatnom.

Fontos azonban, hogy körül vedd magad az idegen nyelvvel, minden nap foglalkozz vele, a háttérben szóljon a zene, a TV vagy a rádió, miközben pl. a konyhában teszel-veszel vagy az autóban ülve araszolsz a dugóban. Egy-két szó vagy kifejezés így is biztosan meg fog maradni, de ne a passzív hallgatás legyen a fő tevékenységed a hallásértési készségeid fejlesztésében. Ahhoz, hogy valóban maradandó és fenntartható eredményeket érj el, koncentráltabb módon kell gyakorolnod a szövegek hallgatását.

Hogyan érdemes ezt csinálnod? Erről olvashatsz a következő néhány blogbejegyzésben.

Ha más üzleti angol témák is érdekelnek, érdemes beleolvasnod a blogba.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal, az angoltanulás iránt érdeklődő ismerőseiddel is. És hallgasd az Üzleti angol 1 csésze kávé mellett podcastot, ahol üzleti angol témákkal foglalkozunk.

Ha a hallott szövegértésen túl a szóbeli kommunikációdat is fejlesztenéd, válogass üzleti angol nyelvi programjaim és üzleti angol e-könyveim között.

Rendszerint jól teljesítesz az állásinterjúkon? Gyakorlott interjúra járó vagy? És mégsem a tiéd még a vágyott állás?

Csupán egyetlen 90 perces próbainterjú foglalkozás meghozhatja az áttörést! A 90 perces Mock Interview Prep Programon személyre szabott próbainterjún veszel részt azonnali visszajelzéssel, elemzést hallhatsz angol kommunikációs teljesítményedről, útmutatást és technikákat kapsz, hogyan válaszolj hatékonyabban az összetett, váratlan és nehéz kérdésekre, és egy ajándék letölthető segédanyaggal tovább javíthatod az interjún nyújtott teljesítményedet.

Szeretettel meghívlak a szeptemberi következő Angol állásinterjú workshopra. Időpontja: 2022. szeptember 10-e szombat, 10-14:30 között. További információt ide kattintva találsz.

Ha tetszett oszd meg: