BUSINESS ENGLISH ALL STARS: 6 E-KÖNYV 1-BEN!

Üzleti angol: 6 tipp hogyan fejleszd a hallott szövegértést – 2. rész

üzleti angol szövegértés

Az előző bejegyzésben arról olvashattál, milyen előnyei és hátrányai vannak a passzív szöveghallgatásnak az üzleti angolban és az angol egyéb területein.

Jöjjön ma a második tipp: az aktív hallgatás szerepe

De miért kell aktívan, azaz figyelemmel hallgatnod az angol szövegeket?

Üzenetek az agynak

Az agynak fontos, hogy figyelj a dolgokra, mert csak így tudja megőrizni az információkat. 

Ha valamire figyelsz, akár többször el is ismétled, azzal egyértelmű üzenetet küldesz az agynak, hogy ez most igazán fontos, és szeretnél emlékezni rá.

Igaz ez a nyelvtanulás minden területére: az új szavak tanulására, a szövegek, dialógusok hallgatására, a hangok képzésére, a szavak hangsúlyozására, sőt az intonációra és a kifejezésmódra is. Fel kell hívnod ezekre az agyad figyelmét, ezért olyan fontos, hogy gyakorlás közben figyelj, és ne csak a háttérben duruzsoljon az angol híradó, podcast vagy zene. 

Kell a szövegkörnyezet!

Az aktív hallgatás során azt is felfedezed, micsoda különbség van aközött, ha a szavak önmagukban állnak vagy ha szövegkörnyezetben hangzanak el.

Az anyanyelvi beszélők például gyakran “összevonják” (szinte „összeolvasztva”, teljesen egyben ejtik) a szavakat beszéd közben. Biztosan ismered a következő két kérdést angolul: a “What’s up?” (mi van, mi a helyzet) kifejezés többnyire “wassup”-nak, a “How’s it going?” (mi újság, mi a helyzet) pedig gyakran “howsigoin”-nak hallatszik, ha anyanyelvi beszélők beszélgetnek. 

Ha kezdő nyelvtanulóként ilyesmit hallasz, joggal érezheted magadat teljesen elveszettnek.

Sőt, az is előfordulhat, hogy bár ismered a szót, de amikor hallod, nem ismered fel, mert a hangok, hangsorok megváltoznak, amikor két vagy több anyanyelvi beszélő a számukra természetes tempóban – azaz gyorsan – beszélget.

Ennek az akadálynak a kiküszöbölésében lehet fontos a koncentrált hallásértés gyakorlása, és ezért nem elég csak az egyes szavakat megtanulni. Hallanod kell azt is, hogyan ejtik e szavakat és hogyan jelennek meg a szövegkörnyezetben, és ezt sajnos nem lehet passzív hallgatás révén elsajátítani.

Nem elegendő új szavakat tanulni, ha soha nem hallod őket eredeti kontextusban anyanyelvi beszélőktől, mert enélkül nem fogod érteni a magasabb szintű, komolyabb témájú, valós életből vett beszélgetéseket – például podcastokat vagy filmeket a Netflixen – sem. 

Hogyan fejlesztheted aktívabban a hallásértési készségeidet, milyen anyagokkal érdemes gyakorolnod? 

Erről olvashatsz majd a következő bejegyzésben.

Ha más üzleti angol témák is érdekelnek, érdemes beleolvasnod a blogba.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal, az angoltanulás iránt érdeklődő ismerőseiddel is. És hallgasd az Üzleti angol 1 csésze kávé mellett podcastot, ahol üzleti angol témákkal foglalkozunk.

Ha a hallott szövegértésen túl a szóbeli kommunikációdat is fejlesztenéd, nézz körül üzleti angol nyelvi programjaim között.

Rendszerint jól teljesítesz az állásinterjúkon? Gyakorlott interjúra járó vagy? És mégsem a tiéd még a vágyott állás?

Csupán egyetlen 90 perces próbainterjú foglalkozás meghozhatja az áttörést! A 90 perces Mock Interview Prep Programon személyre szabott próbainterjún veszel részt azonnali visszajelzéssel, elemzést hallhatsz angol kommunikációs teljesítményedről, útmutatást és technikákat kapsz, hogyan válaszolj hatékonyabban az összetett, váratlan és nehéz kérdésekre, és egy ajándék letölthető segédanyaggal tovább javíthatod az interjún nyújtott teljesítményedet.

Szeretettel meghívlak a szeptemberi következő Angol állásinterjú workshopra. Időpontja: 2022. szeptember 10-e szombat, 10-14:30 között. További információt ide kattintva találsz.

Ha tetszett oszd meg:

Hasonló bejegyzések