3 gondolat az üzleti angol és a native speakerek viszonyáról

foreign speakers

A native speakerek, azaz anyanyelvi beszélők is tanulják az üzleti angol nyelvet.

Ez meg hogy lehet, kérdezheted?

Az anyanyelvi beszélők ugyan nem járnak üzleti angol tanfolyamokra, de azért ők sem az üzleti vagy speciális szaknyelv birtokában születnek.

1. Nekik is el kell sajátítani szakterületük szókincsét.

Elismerem, kicsit könnyebb dolguk van, mint nekünk, akik egy másik anyanyelv birtokában a nulláról indulunk, mert legalább általános angoltudással rendelkeznek születésüktől fogva.

Alap- vagy középfokú tanulmányaik során azonban nekik sincs szükségük magas szintű üzleti angol tudásra vagy szakmai angol szókincsre, ezt ők is akkor tanulják meg igazán, amikor felsőfokú, szakmai tanulmányokat folytatnak, vagy elhelyezkednek a munka világában.

Ráadásul az üzleti életben az angol anyanyelvűekre különböző „veszélyek” leselkednek.

2. Gyakran nehezen értik meg őket más nemzetiségű kollégáik.

Talán te is tapasztaltad, milyen gördülékenyen zajlik egy nemzetközi üzleti megbeszélés egészen addig, amíg egy született angol vagy amerikai meg nem jelenik a színen.

Addig a résztvevők szépen elbeszélgetnek a közös és tanult üzleti angol nyelv birtokában, de amint betoppan egy anyanyelvi beszélő, mindenkinek elakad a szava.

Hogy miért? Mert túl gyorsan beszélnek, erős, jellegzetes kiejtéssel, és gyakran szlenget meg idiómákat használnak.

3. Sok anyanyelvi beszélő nem tudja, milyen érzés egy másik nyelvet megtanulni és azon kommunikálni

Mivel az angollal a világ minden szegletében megértetik magukat, így az angol anyanyelvűek ritkán tanulnak idegen nyelveket (tisztelet a kivételnek, mert számos angol anyanyelvű ismerősöm magyarul is hajlandó volt megtanulni!). Akik pedig a középiskolában felvettek egy másik nyelvet, mára valószínűleg el is felejtették, mert igazán sosem volt szükségük rá.

Ezért olykor előfordul, hogy kevésbé elnézőek a másik hibáival és kiejtésével szemben, ugyanazt várják el, mint egy honfitársuktól.

De az üzleti életben dolgozó angol anyanyelvűek is összefutnak karrierjük során jó néhány olyan üzletemberrel, akik számára az angol egy tanult nyelv, így ők is megtanultak alkalmazkodni üzleti helyzetekben:

  • lassítanak a természetes beszédtempójukon
  • kevesebb szlenget és idiómát használnak
  • felismerik a kulturális és társadalmi különbségeket, ami sokat segít a tárgyalásokon.

Érdemes azonban mégis minél több üzleti idiómát elsajítítanod, hiszen így sokkal könnyebben megérted a native speakereket és szókincsüket. Ebben nagy segítségedre lehet a British Council blogon már említett üzleti angol oldala

A folytatásban: Nehézségek az üzleti angol tanulásában

Ha tetszett oszd meg:

Hasonló bejegyzések

üzleti angol
üzleti angol

Üzleti angol: Nemzetközi trendek

Az Üzleti angol egy csésze kávé mellett podcast 41. adásában először 13 e-kereskedelmi trendet nézünk végig röviden, majd ezek közül egyet alaposabban is körül járunk.

Elolvasom