BUSINESS ENGLISH ALL STARS: 6 E-KÖNYV 1-BEN!

Nyelvtanulás 365 nap alatt a Duolingón

nyelvtanulás

Miért kezdtem el?

Te tudod, miért tanulod az angolt? Ismered a saját motivációidat nyelvtanulás terén?

Meséltem már arról, hogy 2022-ben én is felfrissítem szunnyadó német tudásomat, és ehhez a duolingót választottam segítségül. Ebben a bejegyzésben az elmúlt egy év tapasztalatairól írok. 

Először is, Íme, az okok, amiért újra belevágtam a nyelvtanulásba:

1. Agytorna: frissnek maradni, folyamatosan fejleszteni önmagamat egy számomra könnyű és szórakoztató tevékenységen keresztül.

2. A vágy a kommunikációra: képes legyek német sajtót, könyveket olvasni és filmeket nézni, és kávézóban, étteremben németül rendelni.

3. A kíváncsiság: az angolt (és tulajdonképpen a németet is) kisgyerekként kezdtem tanulni, akkor nem volt kérdés, hogy „ragad” a nyelv. Felnőttként ez már másmilyen folyamat, sokkal tudatosabb, többet gondolkodunk. Kíváncsi vagyok, most hogy megy.

4. Új szokások kialakítása, a kitartásom erősítése: napi szokássá tettem, hogy foglalkozom a némettel (elég jó motiváció, hogy nem szeretném, ha a duolingon megszakadna az eddig összefüggő sorozatom).

5. Nyelvészeti motiváció: az angol és a német közötti hasonlóságok és különbségek felfedezése.

6. Empátia: bár kezdő szinten már nem tanítok angolt, fontosnak gondolom, hogy a kezdő szintnek hála, jobban átérzem, min mennek keresztül a tanítványaim, mire kell jobban figyelnem, hogyan segíthetem őket egy probléma megértésében.

2023. július 2-án aztán elértem a megszakítás nélküli 365 napos szintet, amire igazán büszke vagyok.

üzleti angol, nyelvtanulás, motiváció

Mit tudtam meg magamról eközben?

1. Kitartó vagyok és fenn tudom tartani a motivációmat

Nyelvtanárként és nyelvi coach-ként számomra élmény a nyelvtanulás, sőt úgy általában a tanulás és ismeretszerzés, ezért nem okozott gondot, hogy a napi gyakorlásokat beillesszem a napirendembe.

2. Fontos a rendszeresség, napi 2 gyakorlással

Általában reggel kávézás közben, még kicsit álmosan kezdem az első gyakorlást, a másodikat pedig este 6-7 óra körül. A reggeli német óra picit rövidebb – max. 15 perc, de többnyire csak annyi, hogy elolvasok és meghallgatok egy történetet, megoldom a hozzá kapcsolódó feladatokat, és besöpröm az ezért járó dupla jutalom pontokat. Az esti gyakorlás kb. 30 percig tart, itt már inkább a beszéd feladatokat csinálom, és persze itt is fontosak a dupla jutalompontok. ?

3. Pontszerzés igen, versengés nem ?

Az előző ponthoz szervesen kapcsolódik, hogy rájöttem, mennyire motivál, ha plusz pontokat kapok, ha duplázhatok, ezért minden reggel és este kitartóan gyakoroltam. Boldog vagyok, ha felugrik a képernyőn a 2x felirat! Megfigyeltem azonban, hogy stresszelnek az időszakos Match Madnessek és Ramp-ek, így ezekkel egy idő múlva fel is hagytam, és akkor sem sétálok újra ebben a csapdába, ha a duolingo fel is ajánlja.

4. Németet tanulni angol közvetítő nyelvvel?

Hát, igen, ez elég fura, de nem én választottam, hanem a gép dobta ezt a lehetőséget. És ennek kapcsán érdekes kérdések fogalmazódtak meg bennem: vajon tud a duolingo angolul? Néha ugyanis különös kifejezéseket, mondatokat láttam, ami elbizonytalanított, pl. zu fuss = duolingo szerint *by foot*, holott valójában angolul az ON foot a helyes, vagy a schade = too bad-nek fordítása what a pity helyett. Ezeken az apróságokon túl tudok lépni, mert érzem, ahogy változik az angol nyelv is, de érdekes, hogy épp egy nyelvtanuló app-ban látom ezeket a jelenségeket.

Mit tudtam a német nyelvről?

Meg kell szokni a logikáját, az angolhoz képest eltérő szórendet

Számomra érzékeny terület a névelők, az esetek és az összes ragozás. Be kell látnom, hogy az angol nagyon elkényeztetett, elkényelmesített az alapszinten egyszerű szerkezeteivel, a kevés ragozással és a mondatok szórendjével. Ehhez képest a német határozottan megdolgoztat és elgondolkodtat, de a sok gyakorlás és sok ismétlés, amit Duo lehetővé is tesz, itt is sokat segít.

Mennyit tudok most?

A múlt héten kitöltöttem egy német tesztet, amit nyelviskolákban a nyelvi szintek megállapítására használnak, és a teszt az mondta, mehetek A 2.1-es szintre, de itt már éreztem, hogy sok még az újdonság.

A tesztet azért időnként kitöltöm, kíváncsi vagyok a fejlődésre, és így látom, hogy mi mindent kell még tanulnom – gyakorlatilag mindent ?, igéket, főneveket, segédigéket, szórendet, a ragozásokat, szóval hosszú távra tervezek ? De azt is látom, hogy a 3 hónappal korábbi teszt óta milyen sokat fejlődtem, ami szintén motiváló.

Folytatom?

Igen, nagyon is! Érdekes látni egy másik nyelv logikáját, kiejtését, a sok hasonlóságot a szavak között és a számtalan eltérést a nyelvtani szerkezetekben. És néhány hónapja előfizetéssel használom az app-ot, szóval komolyan gondolom.

És remélem, sikerült neked is kedvet csinálnom a nyelvtanuláshoz!

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg üzleti angol iránt érdeklődő barátaiddal, ismerőseiddel is!

Nézz körül a honlapon, ismerkedj meg a szolgáltatásokkal és termékekkel, olvass bele a blogba, vagy hallgass bele Üzleti angol egy csésze kávé mellett podcastba.

A podcast azoknak szól, akik fejleszteni szeretnék üzleti angoltudásukat, de nincs idejük naponta órákat foglalkozni az angollal. A rövid epizódokban üzleti angol témákról hallhatsz, gyakorlatias megközelítésben. Az adásokban ötleteket adok, hogyan fejezd ki magad választékosan üzleti helyzetekben.

Ha tetszett oszd meg: