BUSINESS ENGLISH ALL STARS: 6 E-KÖNYV 1-BEN!

8 tanács angol állásinterjú előtt: 3. Ne veszítsd el a fókuszt

angol állásinterjú

Az állásinterjú okozta stressz miatt a gondolataid könnyen elkalandozhatnak, kizökkenhetsz a gondolatmenetből.

Az angol állásinterjúkra, sőt általában az idegen nyelven zajló interjúkra ez fokozottan igaz, éppen ezért fontos, hogy még inkább figyelj a kérdésekre, és ezekre tömör, lényegre törő válaszokat adj.

Amikor példákat hozol, használhatod a STAR-válaszmódszert, amely segít a válaszaid logikus felépítésében és strukturálásában.

Mi az a STAR-válaszmódszer, és miért jöhet jól az angol állásinterjún is?

A STAR-választechnika egyszerű keretet kínál, amelyet a viselkedésre, kompetenciára vonatkozó és hipotetikus interjúkérdések válaszolásánál használhatsz az angol állásinterjúkon is. Olyan kérdéseknél alkalmazhatod, amelyekben valós példát kérnek arra, hogyan kezeltél vagy oldottál meg egy bizonyos munkahelyi helyzetet, feladatot a karriered során.

Ezeket a kérdéseket könnyű felismerni, mert általában úgy kezdődnek, hogy:

  • Tell me about a time when… = Meséljen egy olyan alkalomról…
  • What do you do when… = Mit tesz, amikor…
  • Have you ever…= Tapasztalta-e már, hogy…
  • Give me an example of…= Mondjon egy példát arra, amikor…
  • Describe a situation, when… = Mutasson be egy helyzetet…
  • What would you do, if… = Mit tenne, ha…

Előzetesen gondold végig, milyen példákat hoznál e kérdésekre válaszként: válaszod mindig legyen meggyőző, könnyen érthető, jól követhető és célratörő.

Amikor tanítványaimmal, mentoráltjaimmal az angol állásinterjúra készülés során eljutunk a STAR-válaszmódszerhez, és a válaszaik felépítéséről beszélgetünk, azt vettem észre, hogy ez a formula hatalmas segítséget, igazi mankót nyújt nekik.

Ennek keretein belül fókuszáltabban építik fel a példáikat, könnyebben magyarázzák el azokat, és mivel követik az adott szerkezetet, nem térnek el a tárgytól sem. A módszer nem csak a válaszok felépítésében, hanem a lezárásban is segít, így nem kell attól félned, hogy a válaszod csak úgy lóg majd a levegőben.

A STAR egy angol betűszó, amely a következőket jelenti:

Situation – Helyzet: Mutasd be a helyszínt, és add meg a szükséges részleteket.

Task – Feladat: Írd le, mi volt a felelősséged az adott helyzetben.

Action – Cselekvés: Magyarázd el, pontosan milyen lépéseket tettél a helyzet megoldására.

Result – Eredmény: Oszd meg, milyen eredményeket értél el.

Ha e négy összetevő használatával építed fel a történeteidet, sokkal könnyebb lesz válaszolnod, és az interjú vezetőjének egy emészthető, ugyanakkor meggyőző történetet mesélhetsz arról, hogy mit tettél.

Egy ilyen történettel két legyet üthetsz egy csapásra az angol állásinterjúm: az interjú vezetői számára könnyű lesz követni a példádat, és ez abban is segít nekik, hogy gyorsan kiderítsék, jelöltként mennyire passzol hozzád a munkakör, milyen könnyen illeszkedsz majd be.

Ha tetszett a tipp, oszd meg a bejegyzést üzleti angol vagy állásinterjú angol iránt érdeklődő barátaiddal, ismerőseiddel is.

A hamarosan induló Job Interview Success mentorprogramon ezt a témát is körbejárjuk, hogy maximálisan felkészülve és sokkal nyugodtabban jelenhess meg az angol állásinterjún. Részletek hamarosan, ám ha máris felkeltette érdeklődésedet a program, szívesen adok további információt e-mailben, kérlek írj az info@danyiandrea.hu címre.

angol állásinterjú

Angol állásinterjú tippeket találsz itt, és hallhatsz az Üzleti angol egy csésze kávé mellett podcast epizódjaiban is. A podcast 2. évadának epizódjai a Patreonon-oldalamon érhetők el.

#angol, #angolemail, #angolmeeting, #angolprezentáció, #angolszókincs, #angolállásinterjú, #állásinterjúkérdések, #állásinterjúválaszok

Ha tetszett oszd meg:

Hasonló bejegyzések